miercuri, 23 mai 2012

Ghid de Insider: Istambul - cele mai bune parti

De ce sa vezi un singur continent cand poti obtine de doua ori mai mult de la orasul amplasat pe doua continente?
best of istanbul
Istambul - jumatate in Europa, jumatate in Asia - un oras absolut uimitor.

Nici un alt oras din lume nu are o fuziune de parti bune mai mare decat Istambul, o metropola dezvoltata atat datorita secolelor de istorie cat si emergentei ca unul dintre cele mai dinamice orase din Asia si din Europa. 


Izbitor de frumoasa: Stramtoarea Bosfor -- sau stramtoarea Istambul, acea linie de apa care desparte cele doua continente -- se intinde calm sub caldura soarelui in timp ce orasul  pluteste deasupra tarmului.
Una dintre cele mai tari pari ale orasului Istambul consta activitatile atat de diverse la care participa 13 milioane de cetateti - de la petrecareti care parasesc barurile la 4 dimineata, la imami care isi cheama credinciosii la rugaciune, in zorii zilei.
In Istambul auzi si vezi graba - coloanele de taxi-uri nerabdatoare, melodiile artistilor stradali, ce se ridica in aer, rasul copiilor, ciocnirile sticlei raki si mereu, strigatele pescarusilor ce zboara deasupra ta.
Un lucru important in ceea ce priveste cele mai bune parti ale orasului Istambul este ca acestea se inmultesc si le ofera turistilor atat de multe optiuni incat acestia le pot integra intr-o singura calatorie. Asta nu inseamna ca nu putem incerca :)

Hoteluri

O mare parte dintre cele mai bune hoteluri sunt localizate in partea Europeana a orasului, fie in Sultanahmet (locatia celui mai popular sit istoric) sau langa si in jurul pietei Taksim (in centrul orasului), inclusiv in cartierele  Beşiktaş, Maçka, Tepebaşı, si Galata. 

Lux

 

Hotelul Four Seasons Sultanahmet 

In trecut o inchisoare otomana, cladirea neoclasica face parte acum din lantul hotelier Four Seasons si este localizata in centrul vechiului oras, Sultanahmet.
Hotelul va ofera o priveliste uimitoare asupra faimoaselor moschee  Sultanahmet si Hagia Sophi si se afla la cativa pasi de palatul Topkapı si la 10 minute de mers pe jos de Grand Bazaar. Hotelul are 65 de camere cu design unic si ne ofera facilitati ultramoderne, plus o curte linistitoare si un  restaurant autentic Seasons unde se poate lua masa. In Launge se servesc cockteil-uri, cafea si diverse gustari. Hotelul va mai pune la dispozie si un centru spa unde puteti beneficia de o groaza de tipuri de masaj - inclusiv aromaterapie si masaj balines.



Swissôtel

Localizat in apropiere de centrul orasului, in cartierul  Maçk,  Swissôtel ne pune la dispozitie vederi largi asupra stramtoarii Bosfor, de la inaltimea perfecta deasupra marii. Centrul Spa si Welness a castigat nenumarate premii de excelenta, si include piscine interioare si exterioare, antrenori de fitness privati, ore zilnice de fitness in grup si 3 terenuri de tenis. Restaurantul hotelului, Mikayo, ne ofera Café Swiss, delicatese si preparate din bucataria asiatica. Barul Les Ambassadeurs este locul clasic pentru savurarea unei bauturi de incalzire.

Confort mediu



Best of Istanbul
Totul e ecologic la hotelul Adahan

Adahan Istanbul


Localizat in districtul Galata, aproape de centrul orasului, hotelul Adahan este unul dintre cele mai bune hoteluri pe care Istambul le ofera si are 40 de camere cu design unic, mobila din lemn facuta la comanda si draperii din fibra organica. Cladirea acestui hotel a fost construita in anul 1874, iar detaliile arhitecturii originale sunt vizibile sub forma unor fresce - in special pe stalpii si coloanele interioare sau pe tavane. 
Pe langa facilitatile moderne, Adahan Istambul ne ofera doua restaurante: Baylo si Goodmoodpera, care au o popularitate foarte mare printre rezindentii orasului -- un semn clar ca ati ales un castigator. Along with modern amenities, the Adahan Istanbul has two restaurants, Baylo and Goodmoodpera, which are popular with the city's residents -- a sure sign you’ve picked a winner.




Best of Istanbul
Nici un pericol sa te ratacesti pe drumul pe care te intorci catre The House Hotel Bosphorus.















 House Hotel Bosphorus


Spatiul de reper care dateaza din secolul 19 este acum un hotel care ofera, pe langa camere, un  penthouse cu vedere de 180 de grade deasupra orasului si o terasa curbata privata. 

Interiorul modern si minimalist a fost creat de catre o  firma faimoasa de design din Turcia - Autoban. Launge bar-ul are o vedere de-a lungul tarmului.
Hotelul este amplasat destul de departe de centrul orasului (aproximativ 20 de minute cu masina), insa zona abunda in restaurante, cafenele si buticuri. In plus aici puteti vedea indeaproape podul Bosfor.



Best of Istanbul
Calatoreste inapoi in timp la Rooms Galata














  

 

Rooms Galata


Acest hotel de 16 camere ocupa doua cladiri istorice. Desi decorul combina un design modern cu detalii de epoca, pe peretii camerelor inca se pot vedea frescele originale. 
Toate camerele au tavan inalt, podele din lemn si chicinete, insa nu toate au terase private.
Daca iti doresti sa respiri putin, hotelul iti pune la dispozitie o terasa pe acoperis cu vedere deasupra marii, o cafenea la parter si o curte amenajata.

Galata este localizat in districtul Beyoğlu, o zona care iti ofera o multitudine de optiuni in ceea ce priveste viata de noapte - la 20 de minute de mers pe jos fata de centrul orasului.

Buget

 

Ibrahimpaşa Hotel

Localizat in apropiere de majoritatea siturilor istorice din orasul vechi, Ibrahimpaşa este o casa citadina otomana construita pe trei etaje. Cele 16 camere ale hotelului au un design elegant, in timp ce terasa de pe acoperis iti ofera atat o vedere larga deasupra locurilor istorice, cat si un bar la care au acces doar vizitatorii. 

 

Unde Mancam


Best of Istanbul
Müzedechanga -- fructe de mare langa tarm.















 

 

Changa and Müzedechanga

De la deschiderea sa in  anul 1999, Changa a devenit un loc tot mai bun -- restaurantul a primit premiul pentru cel mai bun restaurant local nou si a fost promovat in nenumarate reviste si ziare internationale.  
 
Meniul contemporan turcesc al acestui restaurant consta in produse proaspete si locale, care se schimba in functie de sezon. Pe langa meniul normal, restaurantul le ofera clientilor si un meniu special pentru degustarea preparatelor culinare. Caracatita la grill cu miso rosu picant si sos nori, muschi de miel la gratar cu gutui prajite, alune si melasa sumac, wasabi si tortelii cu somon in sos cremos lemongrass - sunt doar cateva exemple din oferta diversa de preparate contemporane.

Best of Istanbul
Mikla iti ofera o priveliste atat de frumoasa incat preferi sa platesti mai mult

.














 

Mikla


Nationalitatea dubla a bucatarului sef, Mehmet Gürs isi lasa imprenta asupra meniului scandinavo-turc.Deschis in anul 2005, restaurantul Mikla se concentreaza pe crearea unei fuziuni, cu preparate precum miel glazurat molasses cu caise si pireu din cartofi si seminte de mustar, sau Gravlax cu cacik turc (iaurt cu castravete pisat).
Alaturi de o lista solida de vinuri, ultimul etaj al restaurantului ne ofera o priveliste deasupra Istambulului. Barul si terasa sunt optiunea perfecta pentru savurarea unei bauturi, dupa masa.

Hünkar

Daca nu ai crescut cu mancarea facuta in casa a unei bunici talentate din Turcia, atunci  Hünkarar putea deveni a doua ta casa.
Fie ca mananci de la bufet sau ca iti comanzi ceva din meniu, fiecare fel de mancare -- de la antreuri si pana la felul principal traditional otoman -- are gustul preferat de catre localnici. Felurile de mancare includ: Hünkar Beğendi (piure de vinete afumate acoperite cu bucati de carne de miel sau de vita), fasole Fava si aşure (budinca din naut, fasole, orez si zahar acoperite cu nuci, fistic, migdale, rodii si scortisoara).
Meniul pentru degistatori cuprinde aproape toate felurile de mancare ale bucatariei turcesti si este perfect pentru incepatori.


Borsa

Un restaurant remarcabil din Istambul, inca din anul 1927, Borsa promoveaza esentialul bucatariei turcesti. Interiorul bogat de mahon inchis la culoare, fete de masa albe si geamuri care pornesc din podea si ajung la tavan, se continua cu o terasa care este deschisa vara. Meniul se ridica asteptarilor, de la anghinare simple prajite in ulei de masline cu fava, morcovi si cartofi, la iskender keba. 

Kıyı

La Kiyi, masa raki este locul in care se desfasoara conversatii lungi de ore intregi, in timp ce marea aluneca nederanjata. Antreurile din fructe de mare si pestele proaspat la grill au dus la promovarea restaurantului ca si una dintre cele mai tari locatii din Istambul, unde poti sa ai parte de mese lungi. Alaturi de interiorul decorat cu picturi ale artistilor locali si o terasa de vara, acest restaurant de la marginea marii merita drumul de 30 de minute pana la Tarabya.


Park Şamdan

Restaurantul Park Şamdan a devenit deosebit de popular datorita consistentei. Meniul consta in feluri de mancare turcesti si internationale si este un  loc bun pentru intalniri de afaceri. Camera principala are vedere asupra unei gradini. Meniul include: paça Çorbası (supa cu bucati de pulpa de miel), risottolu dana kaburga (costite de vita cu risotto) si keşkül (budinca din lapte si migdale).

Best of Istanbul
Cea mai buna mancare Japoneza de pe deal -- la Sunset Grill & Bar.



 

 

 

 

 

 

 

Sunset Grill & Bar

Unul dintre cele mai faine locuri din Istambul unde poti sa vezi iluminarile podului Bosphor, este dealul pe care este amplasat Sunset Grill & Bar, alaturi de rezidentii bogati ai cartierului Ulus.
Pe langa una dintre cele mai diverse oferte de vinuri internationale din oras, restaurantul ne ofera si bunatati din bucataria japoneza. In timp ce specialitatile sushi ale bucatarului consituie atractia principala, restaurantul ofera si preparate turcesti si internationale.

Viata de Noapte

Spre deosebire de majoritatea oraselor cosmopolitane, o scena agresiva de clubbing nu se enumera printre preferintele localnicilor. Viata de noapte din Istambul se invarte in jurul restaurantelor populare care se transforma in baruri aglomerate dupa masa, cu muzica data la maxim.

Bird

Bird nu este un local usor de ratat.  Incepand cu miezul noptii, mesele din restaurant dispar si localul este umplut de tineri petrecareti, consumatori de cocktail-uri si care danseaza pe muzica. Barul este mereu plin pana la capacitatea maxima, iar multi dintre petrecareti se revarsa pe strazi, intr-un nor de fum de tigara si conversatie. 


Lucca

Un alt restaurant care se transforma intr-un  loc de petrecere dupa miezul noptii, Lucca a ramas unul dintre cele mai populare locuri unde poti sa te distrezi. Nu trebuie sa fii surprins daca cineva iti da cartea lui de vizita dupa ce te-a scanat cateva minute din celalalt colt al camerei. Totodata merita sa vezi locul si pentru cockteil-uri :) 
 

Ulus29

Un restaurant opulent pentru a lua cina, Ulus29 este deasemenea locul in care se afla un launge cu o privire uimitoare asupra luminilor ce se reflecta in apa de pe podul Bosfor.  Unul dintre preferatele localnicilor don Etiler, launge-ul este o optiune prefecta pentru relaxare la un pahar de vin, dupa masa. 
Daca iti doresti mai multa actiune, restaurantul include si un club de noapte, intr-o alta parte a cladirii, unde muzica este putin mai tare si luminile putin mai slabe.


Nupera

Nupera este probabil cel mai tare bar din districtul Beyoğlu (aprroape de centru orasului). In aceeasi cladire, trei restaurante se transforma in baruri, la finalul cinei. Cel mai bine este sa veniti putin mai devreme ca sa nu riscati sa ramaneti blocati la usa -- o mare de oameni sunt intotdeauna prezenti, mutandu-se haotic de la un bar la altul.
In timpul verii, cele 3 sali se inchid si clubul de noapte Nuteras se deschide la ultimul etaj, oferind o vedere de 360 de gradea deasupra Istambulului. Ring-ul de dans este din sticla si poti vedea prin inclusiv ultimele etaje ale cladirii.



Best of Istanbul
Nardis Jazz Club -- Milesar aproba

















 

Nardis Jazz Club

Pentru cei care isi doresc o seara relaxanta, barul Nardis Jazz este alternativa grupurilor entuziasmate. Barul are un spatiu intim unde se tin concerte si se afla in interiorul unei cladiri istorice.  Numit dupa o piesa a lui Miles Davi9s, clubul este singurul loc de intalnire a iubitorilor de jazz, cunoscut la nivel international. Deoarece localul este micut - capacitatea de 120 de persoane - rezervarile se fac cu cateva saptamani inainte. 

Un comentariu:

  1. Wοnԁerful beаt ! I ωish to apprentiсe ωhile уou
    amenԁ youг websіte, how could і
    subscribe for а blog ωеbsite? Τhе account helped mе а acceptаble ԁeаl.
    I haԁ been a little bit acquainteԁ of this уour brοadcаѕt provideԁ bright clear соnceрt
    Also see my webpage > franjuri

    RăspundețiȘtergere

Da-ti cu pararea!