vineri, 10 februarie 2012

Tur prin Londra ghidat de oameni ai strazii

Oamenii strazii din Londra au fost contractati pentru a le oferi turistilor o viziune alternativa asupra capitalei Marii Britanii.


Intro seara glagioasa de august, langa un pod din Londra, doi ghizi conduc un grup de turisti printr-un tur neconventional al capitalei. Cei doi au o istorie lunga si haotica a vietii pe strada, asa ca, pe langa atractiile turistice neobisnuite pe care le prezinta, acestia le impartasesc turistilor si o parte din experientelor traite pe strada. "Am dormit sub acel pod timp de 6 luni" spune Viv Askeland, 54 de ani, aratand catre podul Blackfriars aflat in josul raului Thames. Hazel Wilding, al doilea ghid, adauga: "Cand dormeam singura, ma asiguram ca in jurul meu se afla camere de luat vederi" .


Agentie de Turism » Oferte Londra

Cele doua femei fac parte din echipa de ghizi "Unseen Tours", o campanie pilot care ii ajuta pe oamenii fara adapost sa aiba un loc de munca stabil, ca ghizi turistici pe strazile pe care au locuit odata. Wilding face o pauza in fata muzeului Clink - construit deasupra unei inchisori medievale cu notorietate, pe o strada ingusta. "Asta ma supara foarte tare" spune Hazel, inainte de a povesti multimii formata din 30 de turisti despre asa numitul gascan Winchester - prostituate reglementate in bordele din zona de catre episcopul Winchester, care era detinatorul muzeului.

Pesti fara Cadillac 

[Episcopii] erau precum proxenetii fara Cadillac, spune Wilding. "Episcopul era ca si un inspector", adauga Askeland. Ii taxa pe toti. Turul s-a incheiat in dreptul cimitirului Cross Bones, un loc pangarit de catre prostituatele din Bankside - acum un parc auto parasit. Portile sunt imodobite cu fundite, bijuterii si martisoare. "Aici a fost inmormantat gascanul Winchester" spune Wilding. "E cimitirul proscrisilor".

Ideea programului Unseen Tours ii apartine unui grup de voluntari, Sock Mob, numit astfel deoarece distribuie in mod regulat sosete si mancare, oamenilor fara casa de pe strazile Londrei. Lidia Mavra, co-organizatorul, a inceput aceasta campanie acum 7 ani, impreuna cu prietenii ei. "Obisnuiam sa trimitem un e-mail din cand in cad prin care le propuneam prietenilor sa mergem pe strazi sa povestim cu oamenii strazii, sa le ascultam povestile, deoarce acestia sunt singuri si izolati. Sotele era modul nostru de a sparge gheata", spune Lidia.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Da-ti cu pararea!